Καλώς ορίσατε

Ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών η «Πίνδος», συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια ύπαρξης, λειτουργίας και παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Με αφορμή το γεγονός αυτό  εγκαινιάζει με τη δημιουργία της ιστοσελίδας, στην οποία βρίσκεστε, ένα σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, ένα μέσο –έκφραση της ψηφιακής τεχνολογίας- που φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα ενημέρωσης, προβολής και διαλόγου του Συνδέσμου και των Καλαρρυτών, κατ’ επέκταση, με τους συγχωριανούς, τους φίλους των Καλαρρυτών καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο.
Ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών η «Πίνδος», στην πολύχρονη πορεία του, πιστός στις αρχές και τις παρακαταθήκες των ιδρυτών και των προγενεστέρων, έχει πραγματοποιήσει και υλοποιεί συνεχώς δράσεις που έχουν ως σκοπό τη γνωριμία, την ανάδειξη, τη διατήρηση και την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της γενέθλιας γης, των Καλαρρυτών.
Η δημιουργία και ύπαρξη της ιστοσελίδας συνιστά ένα ακόμη μέσο το οποίο ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στο να γίνει γνωστό το αποτύπωμα της «καλαρρυτινής παρουσίας» στο χώρο και στο χρόνο, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.
Επιδίωξή μας είναι η ευρύτερη γνωριμία με το ιστορικό χωριό Καλαρρύτες, ενός παραδοσιακού οικισμού που ανήκει στα βλαχοχώρια της Πίνδου. Ενός τόπου που αποτέλεσε πρότυπο ανάπτυξης σε πολλούς τομείς κατά τους 17ο -18ο αι. στον πρωτογενή τομέα με τα πολυάριθμα τσελιγκάτα του, στον δευτερογενή με την άνθιση του εμπορίου και την ίδρυση εμπορικών οίκων σε όλα τα κέντρα της Ευρώπης, με τους ονομαστούς περιώνυμους τεχνίτες του ασημιού, που κατέστησαν τους Καλαρρύτες κέντρο της βαλκανικής ασημουργίας, τους ανθρώπους της πατριωτικής δράσης, των Γραμμάτων και των Επιστημών ….
Βέβαια επειδή οι Καλαρρύτες δεν έχουν μόνο ένδοξο παρελθόν αλλά ζουν στο παρόν και προσβλέπουν στο μέλλον, επιδίωξή μας είναι να σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε τους Καλαρρύτες του σήμερα, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τα αξιοθέατα, τα μνημεία, τους ανθρώπους, τον τοπικό πολιτισμό, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εν γένει της περιοχής, παρέχοντας έγκυρη και έγκριτη πληροφόρηση για την πρόσβαση, τις δυνατότητες παραμονής, εστίασης και επικοινωνίας, πιστεύοντας ότι τα παρεχόμενα στοιχεία της ιστοσελίδας μας θα αποτελέσουν κίνητρο και αφορμή, έναν καλό, χρήσιμο και αξιόπιστο οδηγό, για να επισκεφθείτε τους Καλαρρύτες και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και να απολαύσετε αυτά με τα οποία η Φύση προίκισε τον τόπο και οι άνθρωποι συμπλήρωσαν με τα έργα τους….


Σχόλια