Ιστορικο
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρύτων << Η ΠΙΝΔΟΣ>>
ιδρύθηκε στις 8 Μαρτίου του 1917 και κλείνει φέτος εκατό χρόνια ύπαρξης.
Ξεκινώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, η πρώτη στάση μας θα είναι στο λογότυπό του: οι λέξεις Πατρίδα, Σύνδεσμος, Καλαρρύτες, Πίνδος οριοθετούν τον τόπο που γεννήθηκε αυτή η προσπάθεια, την ιδιαίτερη πατρίδα μας τους Καλαρρύτες, χτισμένη πάνω στις βουνοκορφές της Πίνδου σε υψόμετρο 1200 μ. Μια προσπάθεια που είχε σαν σκοπό να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πολιούχος Άγιός μας, ο Αι-Νικόλας, ο προστάτης των ανθρώπων που ταξιδεύουν, των εμπόρων, ο οποίος είναι και το έμβλημα του Συνδέσμου μας. Στις 8 Μαρτίου του 1917 στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, η προσπάθεια αυτή αποκτά σάρκα και οστά. Συντάσσεται το πρώτο καταστατικό και εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η δεύτερη στάση μας θα είναι το περιεχόμενο του καταστατικού του Συνδέσμου μας. Μελετώντας τους σκοπούς και τους στόχους που είχαν τεθεί, εύκολα κανείς οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας θέλησαν να δώσουν έμφαση στη διάσωση, στην προβολή και τη διάδοση της τοπικής παράδοσης και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του χωριού.
Αυτή ήταν και η παρακαταθήκη τους στους διαδόχους και συνεχιστές του έργου τους. Αυτές τις αρχές επεδίωξαν να υλοποιήσουν τα μέλη και τα Δ.Σ. του Συνδέσμου μέχρι σήμερα και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό.
Οι Καλαρρύτες διαθέτουν πολλά και μοναδικά στοιχεία που αντανακλούν την αρχοντιά του παρελθόντος, συνδέονται με το παρόν και δρομολογούν τις δράσεις για το μέλλον. Τα χαρακτηριστικά αυτά θέλησε να διαφυλάξει και να προβάλλει ο Σύνδεσμος διαχρονικά με τις δράσεις του.
Η αρχιτεκτονική του χωριού μας, χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1978, η ανάπτυξη της εριουργίας, της ασημουργίας κατά τους 18ο και 19ο αιώνες, η ύπαρξη βιβλιοθήκης, η οποία φιλοξενούσε ελληνικά αλλά και ξενόγλωσσα βιβλία, η θεατρική ομάδα και οι παραστάσεις που είχε ανεβάσει τον προηγούμενο αιώνα, οι εμπορικοί οίκοι Καλαρρυτινών στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης ,οι γραπτές μαρτυρίες του Άγγλου περιηγητή W. Leakκαι του Γάλλου F. Pouqueville, οι οποίοι επισκέφθηκαν την κοινότητα στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελούν μαρτυρίες που στηρίζουν την άποψη για τη μεγάλη οικονομική, πνευματική και πολιτισμική ακμή του χωριού μας.
Η δραστηριοποίηση του Συνδέσμου και των Μελών του, υλοποίησε και υλοποιεί επίσης διαχρονικές αξίες όπως: η κοινωνική αλληλεγγύη, ο συνεργατισμός, ο συνεταιρισμός και ο εθελοντισμός, έννοιες ιστορικά συνδεδεμένες με την παραδοσιακή τοπική κουλτούρα.
Τα χρόνια του μεσοπολέμου, του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου ο Σύνδεσμος θα ακολουθήσει την πορεία της χώρας μας. Με την ανάταση της χώρας όμως θα σταθεί αντάξιος της προηγούμενης πορείας του. Έτσι το 1971 ο Σύνδεσμός μας θα αναγεννηθεί κυριολεκτικά, θα πλαισιωθεί με ένα νέο όργανο που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα του, τον Λαογραφικό και Χορευτκό Όμιλο «Καλαρρύτες». Οι πρώτοι χορευτές που τον στελέχωσαν ήταν Καλαρρυτιώτες και Καλαρρυτιώτισσες που συνεισέφεραν με τις ιδιόκτητες τοπικές-παραδοσιακές φορεσιές και τα κοσμήματά τους για να πραγματοποιηθούν οι πρώτες παραστάσεις. Η μετέπειτα πορεία του ήταν εντυπωσιακή. Αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της πόλης μας, τους φιλοξένησε στους κόλπους των χορευτικών του τμημάτων, πλαισιώθηκε από φοιτητές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας που σπουδάζανε στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης. Η ταχύτατη ανάπτυξη του Χορευτικού Ομίλου τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εγχώριες και διεθνείς εμφανίσεις ήταν τέτοια ώστε γρήγορα δημιούργησε το δικό του βεστιάριο αφού αποκτήθηκαν κατά παραγγελία παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα.
Σήμερα έχει στις τάξεις του 200 χορευτές κάθε ηλικίας. Τα χορευτικά του τμήματα παρουσιάζουν χορούς από τους Καλαρρύτες και την Ήπειρο, αλλά και την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Ο Λαογραφικός και Χορευτικός μας Όμιλος έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκδηλώσεις πόλεων της Ελλάδας, σε Πανελλήνιους Αθλητικούς Αγώνες και Πανελλήνια Συνέδρια. Συνολικά από την ίδρυσή του ο Όμιλος έλαβε μέρος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε πάνω από 50 μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.
Έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Λαϊκής Καλλιτεχνίας το 1983, στο Αμβούργο της Γερμανίας, το Βραβείο του Παραδοσιακότερου Συγκροτήματος στο διεθνές φεστιβάλ Ζέγκεντ της Ουγγαρίας το 1985, το Χάλκινο Μετάλλιο στο διαγωνιστικό φεστιβάλ Ντιζόν της Γαλλίας, όπου συμμετείχαν 40 χώρες, το Βραβείο του Παραδοσιακότερου Χορευτικού στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ρεμς της Γαλλίας, εύφημο μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης το 2006, καθώς και πάνω από 20 τιμητικά Διπλώματα και Μετάλλια από τα γνωστότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ. Οι χορευτές του έχουν ταξιδέψει, ως πρεσβευτές της ελληνικής παράδοσης, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και πέρα από τα Ευρωπαϊκά σύνορα με αποστολές στην Αίγυπτο και πιο πρόσφατα στην Κίνα και στην Ιορδανία.
Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αι. η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα καινούργιο πρόβλημα, την αστυφιλία και την σταδιακή ερήμωση της υπαίθρου, πρακτικές πού έπληξαν και το χωριό μας, του οποίου οι περισσότεροι κάτοικοι διεσπάρησαν σε διάφορα αστικά κέντρα. Σε αυτή την συγκυρία, ο Σύνδεσμός μας θα σταθεί και πάλι στο ύψος του. Το 1985 θα ιδρύσει τα«Καλαρρυτιώτικα Νέα», μια εφημερίδα που στηρίχτηκε και συνεχίζει να στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και το μεράκι των εκάστοτε συντακτών συγχωριανών, καθώς και στη συνδρομή των μελών (καλαρρυτινών και φίλων),.με μοναδικό σκοπό να κρατήσει ζωντανούς τους δεσμούς ανάμεσα στους απόδημους πατριώτες και την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Στη μακρόχρονη διαδρομή τους τα «Καλαρρυτιώτικα Νέα» απέκτησαν πολλούς φίλους, έξω από τα όρια του χωριού μας, οι οποίοι εκτιμώντας την προσπάθεια που γίνεται βοηθούν να γίνει η εφημερίδα μας ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον πολιτισμό, ένα κύτταρο συσπείρωσης ντόπιων και αποδήμων.
Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τα Μέλη και τους Φίλους του Συνδέσμου μας, ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, με όπλα το μεράκι, την αγάπη για το χωριό μας, τα ιδανικά και τις αξίες που μας προίκισαν οι γονείς μας, με μοναδικό σκοπό να αφήσουμε παρακαταθήκη ότι κληρονομήσαμε στις επόμενες γενιές, με τη βεβαιότητα ότι με τη σειρά τους θα γιορτάσουν τη δεύτερη, περισσότερο μεστή από εκδηλώσεις και δραστηριότητες, εκατονταετηρίδα του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος».
Θα τελειώσουμε τη σύντομη ιστορική αναδρομή του Συνδέσμου μας, με λίγους στίχους του Καβάφη, που με πολύ έντεχνο τρόπο αναφέρεται στη ανάγκη του ανθρώπου να δένεται με τον τόπο του, τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμά του, τον πολιτισμό του
«Καινούργιους τόπους δεν θα βρούμε, δε θα βρούμε άλλες θάλασσες. Η πόλις θα μας ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάμε τους ίδιους, και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάμε και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζουμε».
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Λιάνα Ζέρβα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου