Ανακοινωσεις
"Το παράπονο του τσοπάνου"
μια επιστολή "κραυγή απόγνωσης" για την κτηνοτροφία των ορεινών περιοχών και της προστατευόμενης ράτσας "Καλαρρύτικο πρόβατο"
του συμπατριώτη μας αυθεντικού-παραδοσιακού κτηνοτρόφου
Πέτρου Γ. Μόκα


“ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΟΥ”

Ο ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΜΟΚΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ Η ΑΡΜΟΔΙΟ…

«Το παράπονο του τσοπάνου είναι τίτλος ποιμενικού σκοπού, που τον κελάηδησε ανεπανάληπτα με το κλαρίνο του ο αείμνηστος Τάσος Χαλκιάς. Προφανώς αναφέρεται στο παράπονο του τσοπανόπουλου που βλέπει τα μάτια της αγαπητικιάς του στραμμένα στην πόλη και την εύκολη ζωή, και προσπαθεί να το ξεπεράσει λαλώντας γλυκά τη φλογέρα του.
Εμένα, όμως, το παράπονό μου είναι άλλο: αυτό της αξιοπρέπειας, της ευσυνειδησίας και της αναγνώρισης από την κοινωνία, που, δυστυχώς, έχουν πάρει το κατήφορο, χάριν του άμεσου κέρδους και του υλισμού, δηλαδή αυτό που έλεγε ο αγράμματος πατέρας μου, Γιωργούλας Μόκας, κουνώντας λυπημένα το κεφάλι του, πως η κοινωνία κατάντησε «το τι φάγωμεν, το τι πιώμεν, διότι αύριο αποθνήσκομεν».
Πολλές φορές μου θύμιζε πως ο άνθρωπος «ου βρώσην και πώσην εστί, αλλά πνεύμα και ζωή».
Αφορμή να γράψω για το παράπονό μου είναι ένα βιβλίο του Υπουργείου Παιδείας, που διδάσκονται οι μαθητές της Β’ ΕΠΑΛ, και η θεματολογία του αναφέρεται στην ζωική παραγωγή. Στο κεφάλαιο ‘ελληνικές φυλές προβάτων’ μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η φυλή με την οποία μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μου, και την οποία συνεχίζω ακόμη κι εγώ σήμερα, δεν αναφέρεται πουθενά!
Γνωρίζουν οι κύριοι καθηγητάδες που συνέγραψαν το βιβλίο πως εδώ στους Καλαρρύτες και το Συρράκο Ιωαννίνων, τα δύο ιστορικά κεφαλοχώρια, κατά τον 18ο και 19ο αιώνα άκμαζε η κτηνοτροφία, αριθμώντας 100.000 πρόβατα, όλα καλαρρύτικης φυλής (μπούτσικα);
Ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα τους (τυροκομικά, υφαντά, δέρματα) κατέκλυζαν τις αγορές της Βαλκανικής και της Μεσογείου; Ο Μέγας Ναπολέων γνώριζε από που προέρχονταν οι κάπες που αγόραζε για τον στρατό του, οι ίδιοι γνωρίζουν τίποτα για τα περασμένα μεγαλεία των τσελιγκάτων; Πού είναι, λοιπόν, το πνεύμα; Γι’ αυτό, λαοί που ξεχνούν την ιστορία και την παράδοσή τους, δεν έχουν μέλλον.
Πού είναι η αναφορά τους στην υγιή μορφή κτηνοτροφίας και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων για τη διασφάλιση της καλής υγιεινής στους ανθρώπους; Το γνωρίζουν ότι το γάλα από τα καλαρρύτικα πρόβατα είναι το καλύτερο της αγοράς και το κρέας τους, πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση σε διαγωνισμό που διεξήχθη στις Βρυξέλλες πριν μερικά χρόνια; Πού είναι, λοιπόν, η προώθηση της εκτατικής κτηνοτροφίας και η βελτίωση των βοσκοτόπων, ώστε να παραχθούν καθαρά προϊόντα; Για ποιότητα ουδέν σχόλιον.
Θα σας αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία». Ωστόσο, εκεί στην μικρή Αβάνα, παρά το γενικά κατηγορηματικό κλίμα για το κάπνισμα και υπό το άγριο βλέμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφεραν να κάνουν γνωστά τα πούρα τους σε όλο τον κόσμο! Κι εμείς ντρεπόμαστε να παρουσιάσουμε το καλό ελληνικό γάλα, αυτό το αγαθό του Θεού που δίδεται στους αρρώστους ως βάλσαμο, για να γιάνουν.
Γιατί; Λόγω μικρής ποσότητας; Καμία μέριμνα.
Αντιθέτως, οι συγγραφείς του βιβλίου προτείνουν –άκουσον – άκουσον- να ταΐσουμε τα ζώα μας με τα κρεατάλευρα, τα πτεράλευρα και τα αιματάλευρα, δηλαδή αυτή την χολέρα που πετάνε στα σφαγεία!
Έλεος πια, σκυλιά εκτρέφουμε; Βέβαια, δεν θα τους βάλω όλους σε ένα τσουβάλι. Υπάρχουν και άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, όπως οι κ. Μπιζέλης, Σκούφος και Αρσένος, αλλά…φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Την ίδια ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί μας, από τον μικρότερο ως το μεγαλύτερο. Αλλά αυτοί έχουν σημαντικότερη δουλειά να κάνουν, το ποιος θα κρατήσει περισσότερο καιρό την καρέκλα. Κι όσο για τους τσοπάνηδες, αφήστε τους να φωνάζουν. Ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να κατέβουν σε διαδηλώσεις, διότι, αν αφήσουν τα πρόβατα, ως γνωστόν, τα τρώει ο λύκος, ο οποίος, μάλιστα, θεωρείται σημαντικότερος, γι’ αυτό και προστατεύεται. Εδώ που τα λέμε, δεν τους κοστίζει και τίποτα, αφού άλλοι τον ταΐζουν!
Κι όλα αυτά όχι γιατί σας εκλιπαρώ να με βοηθήσετε. Έχω μάθει να στηρίζομαι στα πόδια μου και να επιβιώνω. Αλλά κρούω τον κώδωνα της αφύπνισης. Με παρέα τον σταυραετό του Κώστα Κρυστάλλη σας κοιτάζω αφ’ υψηλού, απ’ της Πίνδου τις κορφές, κι αν θέλετε μαθήματα ευσυνειδησίας, σας περιμένω στο καραούλι!»


Πέτρος Γ. Μόκας

.....................................................................................................................


Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
με το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone

Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων λειτουργεί το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στον τόπο μας. Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την κατάσταση της υγείας τους.
Οι εξετάσεις, που πραγματοποιεί δωρεάν ο Γενικός Ιατρός Μιχάλης Τσοβίλης στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος, μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης, μέτρηση πίεσης, μέτρηση του κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο, μέτρησης ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων καθώς και υπηρεσίες πρόληψης για την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση.
Οι εξετάσεις αυτές, εφόσον ο Γενικός Ιατρός το κρίνει απαραίτητο, μεταφέρονται αυτόματα στους καρδιολόγους/πνευμονολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι αποστέλλουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση με τον ίδιο αυτόματο τρόπο.
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμμετέχουν επιπλέον σε αυτό το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η εταιρεία Vidavo, ενώ έχει και την υποστήριξη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2659360100 και 2659061206 στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων.

...............................................................................................................................................................
Ιδρύεται Πυροσβεστικό Κλιμάκιο
στον Δήμο Β. Τζουμέρκων


Στη διαδικασία έκδοσης βρίσκεται το ΦΕΚ για την ίδρυση και λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, γεγονός που χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα για τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Την ενημέρωση έκανε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, καθώς είναι ένας από τους πιο δύσβατους και απομακρυσμένους δήμους, με την εμπειρία να δείχνει ότι απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, προκειμένου να μεταβούν οι Πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αλλά και με την φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Σεντελές επαναβεβαίωσε την πρόθεση του Δήμου να σταθεί αρωγός σε ό,τι αφορά στις αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία του Κλιμακίου, το οποίο θα εγκατασταθεί σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος.
Πέρα από τη θετική αυτή εξέλιξη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που είχε ως στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, αναπτύχθηκαν θέματα προληπτικών ενεργειών και σχεδιασμού κατασταλτικών επεμβάσεων, σε μια ανοιχτή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της ΔΕΔΔΗΕ, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Γέροντα, Αντιδημάρχων, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας.

.............................................................................................................................................................
Φορέας Διαχείρισης
Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων,
Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων


Δηλητηριασμένα δολώματα
αφανίζουν την άγρια ζωή των Αγράφων
Τρεις προστατευόμενοι γύπες νεκροί
από δηλητηρίαση

          

    


Πριν από λίγες ημέρες, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώθηκε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση της Βουλγαρίας «Fund for Wild Flora and Fauna» ότι ένα από τα Όρνια, προστατευόμενο είδος γύπα, που παρακολουθεί μέσω δορυφορικού πομπού, παρέμενε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυτικά της περιοχής των Αγράφων, συμπεριφορά αφύσικη για το είδος, υποδηλώνοντας ότι είναι νεκρό.
Αμέσως κινητοποιήθηκε η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, η οποία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, διενήργησε επιτόπια έρευνα του περιστατικού. Κατά την έρευνα στην περιοχή, εκτός του πτηνού που έφερε τον πομπό, εντοπίστηκαν νεκρά ακόμα δύο Όρνια με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης. Το δηλητηριασμένο δόλωμα στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένα μισοφαγωμένο μοσχάρι το οποίο εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση από τα Όρνια, ενώ βρέθηκε επίσης δοχείο στο οποίο ήταν διαλυμένη λευκή σκόνη με έντονη οσμή φυτοφαρμάκου.

Το Όρνιο είναι ένα από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντούν στην Ελλάδα και είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος. Στην Ελλάδα, ο πληθυσμός των Όρνιων, που παλαιότερα ήταν σε μεγάλη αφθονία, κατέρρευσε μετά τη δεκαετία του 1990 στην ηπειρωτική χώρα, κατατάσσοντας τον ηπειρωτικό πληθυσμού του είδους στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «Κρισίμως Κινδυνεύον». Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ από κάποιες περιοχές εξαφανίστηκαν εντελώς.

Η περιοχή των Αγράφων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την τροφοληψία του Όρνιου στην κεντρική Ελλάδα. Δεδομένα από δορυφορικούς πομπούς αλλά και τακτικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός γυπών, συμπεριλαμβανομένων πουλιών από γειτονικές χώρες, επισκέπτεται την οροσειρά των Αγράφων. Η διατήρηση της ποιότητας του βιοτόπου και παράλληλα η συνέχιση της εκτατικής κτηνοτροφίας που παραδοσιακά ασκείται στην περιοχή αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα της επιβίωσης των εναπομεινάντων πληθυσμών Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ωστόσο, πέρα από τις γνωστές, δυστυχώς, απειλές για τα πτωματοφάγα αρπακτικά, όπως η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, δρομολογείται και η χωροθέτηση Αιολικών Πάρκων στις ανέγγιχτες κορυφές των Αγράφων, η οποία θα πλήξει ανεπανόρθωτα ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια στην Ελλάδα για τα αρπακτικά πουλιά.

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:
τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες).
Η διαφύλαξη της άγριας ζωής είναι στο χέρι μας!ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

 Φορέας Διαχείρισης
Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων,
Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων
                Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο (8/2/2018) από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία στο θέμα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας οικολογικής ταυτότητας για τη χώρα, βασισμένη σε προοδευτικές, αναπτυξιακές και φιλικές στο περιβάλλον πολιτικές.  ο «Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου» έχει πλέον την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων».

.....................................................................................................................


Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας:

εγκαινιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής η Έναρξη της Λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Μουσείο Τυπογραφίας αποτελείται από περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τυπογραφικών στοιχείων, μηχανών (πιεστήρια, λιθογραφικές πλάκες), τα παλαιότερα από τα οποία ανάγονται στον 18ο αιώνα και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα αλλά κατά την πρόσφατη επίσκεψη  του Προέδρου του Δικτύου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης, κύριου Alan Marshall,  έγινε από τον ίδιο η εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη συλλογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά τα Μουσεία του Βερολίνου και του Λονδίνου λόγω της σπανιότητας, της ποιοτικής αξίας και της σπουδαιότητας των εκθεμάτων της.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων,  εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων καθώς και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Διεθνούς Οργανισμού για την Μεταξοτυπία και τη Ψηφιακή Εκτύπωση  (FESPA) κα Emma Tuttenham.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής  κ. Γεώργιος Καψάλης αναφέρθηκε ιστορικά στο θέμα της τυπογραφίας, στο πλούσιο υλικό  και στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου και επισήμανε ότι η ιδέα και πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας ανήκουν στον κ. Γεώργιο Πλουμίδη, Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας την τεράστια προφορά του στην επιστήμη και στον τόπο, ενώ τόνισε ότι η τελετή έναρξης λειτουργίας του Μουσείου αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης του σημαντικού έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα εκφράζοντας, παράλληλα, τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.
Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. κ. Ανδρέας Φωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη και προβολή του Μουσείου, σημείωσε ότι τα «πανεπιστημιακά μουσεία ως θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς  θα πρέπει να αναδειχθούν σε σημαντικούς παράγοντες πολιτιστικής, κοινωνικής, τουριστικής και οικονομικής, ανάπτυξης μίας περιοχής» και τόνισε την ανάγκη για άνοιγμα των πανεπιστημιακών μουσείων στο ευρύ κοινό.
Αυτό είναι το Μουσείο
Η ιδέα για τη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας ξεκίνησε το 1991, όταν πια είχε γίνει κατανοητό ότι έχουμε εισέλθει αμετάκλητα σε νέα εποχή τεχνολογίας του γραπτού λόγου, με την πληροφορική και όλες τις συναφείς δυνατότητες για την καταγραφή, μετάδοση και πολλαπλασιασμό του κειμένου.
Η προσπάθεια φαινόταν ίσως τότε ότι ερχόταν καθυστερημένα, αλλά η πράξη κατέδειξε ότι πάντα υπάρχει υλικό προς διάσωση, αρκεί να διαθέτουμε θέληση και να ευαισθητοποιηθούν οι λίγοι ειδικοί και οι πολλοί καλοπροαίρετοι. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες καθώς και τις προσωπικές αντιξοότητες, κατέστη δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα να συλλέγουν πολύ αξιόλογα «κομμάτια» και άφθονο υλικό που άπτεται της διάδοσης της γραφής και της τεχνολογίας.
Με τον τρόπο αυτό, παράλληλα με την έρευνα για καθαρώς τυπογραφικά μηχανήματα, καταβαλλόταν προσπάθεια για τη συλλογή ποικίλων αντικειμένων που καθρεπτίζουν τον προηγούμενο τεχνολογικό πολιτισμό. Ο τελευταίος ολημερίς δυστυχώς χάνεται, γιατί δεν συλλαμβάνεται πόσο γρήγορη είναι η ιστορική εξέλιξη και δεν κατανοείται έγκαιρα η ιστορική αξία πολλών «ευτελών» καθημερινών αντικειμένων.
Με γνώμονα τις παραπάνω σκέψεις, την πίστη ότι όλοι έχουμε χρέος να αφήσουμε στη γενιά που έρχεται τα τεκμήρια του παρελθόντος, τα οποία θα βοηθήσουν όχι μόνο στη γνώση του αλλά και στην κατανόηση του παρόντος, αρχίσαμε τον αγώνα μας μέσα στην ελληνική αγορά και το αποτέλεσμα υπήρξε ικανοποιητικό.
Δωρεές κατατέθηκαν αρκετές, όπως έγιναν και αγορές, ώστε σήμερα μπορούμε να καταμετρούμε: πιεστήρια (όρθια και επίπεδα), λιθογραφικές πλάκες, γραφομηχανές, πολυγράφους, φωτοτυπικά, τυπογραφικά στοιχεία, μήτρες στοιχείων, κλισέ κ.λπ., όπως και πολυάριθμα τεχνολογικά είδη.
Μεταξύ των παραπάνω αντικειμένων υπάρχουν αρκετά «επώνυμα», όπως το πιεστήριο της Gazzeta Jonica (Κέρκυρα), της τουρκικής εφημερίδας Yanya (Ιωάννινα), λινοτυπική γερμανική καραβομηχανή, το λιθογραφικό πιεστήριο του Διακίδη (Πάτρα), ξύλινη φωτογραφική μηχανή του οίκου Δαλαμπέκη, αγγλικό πιεστήριο Strachan and Heneman.
Παράλληλα, οργανώνεται εξειδικευμένη βιβλιοθήκη (ελληνική και ξενόγλωσση) για την ιστορία του βιβλίου, τη βιβλιοδεσία και την τυπογραφική τέχνη.
Το Μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει στο μέλλον, παράλληλα με τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, και χώρο πολιτισμικών εκδηλώσεων, με εκθέσεις, διαλέξεις και σχετικά συμπόσια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μετεγκατάσταση των εκθεμάτων σε χώρο που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες ενός σύγχρονου και λειτουργικού μουσείου, προκειμένου να είναι επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Ελπίζουμε ότι έτσι θα μπορέσει να καταστεί πνευματικός πόλος και να ενταχθεί λειτουργικά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Πηγή: Ιστοσελίδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις