Ανακοινωσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   Ιωάννινα 29/8 /2019
Περιφέρεια Ηπείρου
Δήμος Β. Τζουμέρκων
Δημοτική Ενότητα Καλαρρυτών
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «Κ. ΜΠΑϊΚΟΥΣΗ»
Απόστολος Κατσίκης
Καποδιστρίου 40, 45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
26510 48474, 6978397775

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άπορο άτομο που κατοικεί ή κατάγεται από την Κοινότητα Καλαρρυτών από το Κληροδότημα «Κωνσταντίνου Μπαϊκούση» Καλαρρυτών

Ο Απόστολος Κατσίκης ως μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του «Κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Μπαϊκούση Καλαρρυτών» έχοντας υπόψη:
1.    Την από 20-09-1916 δημόσια διαθήκη του Κωνσταντίνου Μπαϊκούση
2.    Τις διατάξεις του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα
3.    Την Απόφαση 202/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων

καλεί άπορα άτομα διαμένοντα ή καταγόμενα από τους Καλαρρύτες που επιθυμούν να τύχουν οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη θέληση του διαθέτη και την παραπάνω απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων να υποβάλουν αίτηση (στοιχεία αιτούντος, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.), με συστημένη επιστολή  μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 στη διεύθυνση
Απόστολος Κατσίκης
Καποδιστρίου 40, 45332 Ιωάννινα
Η αίτηση θα συνοδεύεται απαραίτητα από  τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (από το Δήμο). Απαραίτητη
προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι/ες να είναι δημότες της Δημοτικής Ενότητας Καλαρρυτών Ιωαννίνων.
2) Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος έτους 2018 ( των γονέων εάν
δεν υποβάλλει μόνος του ο ενδιαφερόμενος)
3) Αντίγραφο  δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και αντίγραφο εντύπου Ε9 (ακίνητης περιουσίας) του ιδίου ή των γονέων εφόσον υποβάλουν.
4) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
5) Πιστοποιητικό απορίας-οικονομικής αδυναμίας το οποίο εκδίδεται από το Δήμο Ιωαννιτών - Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας (Αβέρωφ 6 -
Ιωάννινα τηλ. 2651361393).

Η επιλογή του/της δικαιούχου θα γίνει από επιτροπή απαρτιζόμενη από  μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος, τον τοπικό εκπρόσωπο της Δημοτικής Ενότητας Καλαρρυτών και εκπρόσωπο του Δήμου Β. Τζουμέρκων. Εάν υπάρξουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι-δικαιούχοι τότε θα διενεργηθεί δημόσια κλήρωση στους Καλαρρύτες σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά την 31η Μαρτίου 2020.
Η πρόσκληση αφορά σε εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 572,36 € (με την προσθήκη τυχόν τόκων).
Η απόφαση της επιτροπής θα αναρτηθεί στη Δημοτική Ενότητα Καλαρρυτών  στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Β. Τζουμέρκων καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου Β. Τζουμέρκων,  στο Δημοτικό Κατάστημα Καλαρρυτών, στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου καθώς και σε τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων και της Λάρισας.

Ο Εκπρόσωπος του Κληροδοτήματος Μπαϊκούση

Απόστολος Κατσίκης
6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019


Καλοκαιράκι επιτέλους…

Σε σύγχυση είναι ο καιρός το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Μπερδεύτηκε η άνοιξη με το χειμώνα και το καλοκαίρι δε λέει να έρθει! Έντονες καταιγίδες, πτώση θερμοκρασίας, ασυνήθιστη για την εποχή, χαλάζι, άνεμοι, ομίχλη… Αναρωτιόμαστε τι να φταίει άραγε; Μήπως το κλίμα της Ελλάδας τείνει να γίνει σιγά-σιγά τροπικό; Και η ανθρώπινη δραστηριότητα πόσο επηρέασε αυτή την μεταβολή στα καιρικά φαινόμενα;
Ερωτήματα σίγουρα ανησυχητικά που οι ειδικοί καλούνται να απαντήσουν…


Εμείς, όμως, σήμερα θα ανταμείψουμε όλους όσους υπομονετικά (ή και ανυπόμονα!) περιμένουν το καλοκαιράκι με φωτογραφίες που μας έστειλαν συμπατριώτες μας από τους Καλαρρύτες. Μετά τις τελευταίες βροχερές μέρες, τριαντάφυλλα στις αυλές των σπιτιών επιβεβαιώνουν ότι τελικά μπήκαμε στον Ιούνιο!


Καλό Καλοκαίρι σε όλους!!!
5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019


Αίτημα παράτασης για το Κτηματολόγιο

Με έγγραφο που απέστειλε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου που λήγει στις 10 Ιουνίου 2019.

Ο Περιφερειάρχης επικαλείται τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο  εξαιτίας της οποίας τα Δικαστήρια και τα Υποθηκοφυλακεία δεν λειτουργούσαν επί  εικοσαήμερο.
Επίσης επισημαίνει πως  «η εκ νέου παράταση θα δώσει τη δυνατότητα  σε καταγόμενους από την Ήπειρο,  που ζουν σε  άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια των διακοπών   στους τόπους καταγωγής τους να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους ζητήματα».
Σημειώνεται ότι η ανταπόκριση μέχρι τώρα και οι δηλώσεις που ολοκληρώθηκαν παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.


Και φέτος στην «TourNatur» η Ήπειρος

Στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «TourNatur», που διοργανώνεται στις 6-8 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας, θα συμμετάσχει για μία ακόμη χρονιά η περιφέρεια Ηπείρου, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού, η οποία αναπτύσσεται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς στην Ήπειρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως και πέρυσι, η περιφέρεια Ηπείρου προγραμματίζει επαγγελματικές συναντήσεις (b2b) για τους επιχειρηματίες της Ηπείρου, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο περίπτερό της.
Η «TourNatur» είναι μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού στην Ευρώπη. Δίνει τη δυνατότητα στον εκθέτη και τον εν δυνάμει επισκέπτη από τη Γερμανία –που αποτελεί και την αγορά/ στόχο για την Ήπειρο- ιδίως σε αυτό το είδος τουρισμού, για απευθείας ή προγραμματισμένη επαφή και συζήτηση για τα ειδικά πακέτα, τις προσφορές και τις δυνατότητες προσαρμογής των προσφερομένων υπηρεσιών.
Το 2018 οι εκθέτες στο περίπτερο της περιφέρειας Ηπείρου και οι εκπρόσωποι της είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό της έκθεσης τις πολλαπλές επιλογές εναλλακτικού τουρισμού της Ηπείρου, ως προορισμό για όλο τον χρόνο, και του εξαιρετικού συνδυασμού βουνού και θάλασσας για όλες τις δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, κολύμβηση, ποδηλασία, θαλάσσια σπορ, αναρρίχηση, rafting, kayak, campervan κ.ά.
Η περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να φιλοξενήσει στο περίπτερό της επαγγελματίες και φορείς της Ηπείρου, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην έκθεση, και να προγραμματίσει επαγγελματικές συναντήσεις (b2b).
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να γίνει εγγράφως το αργότερο έως την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο e-mail i.gkartzonikas@php.gov.gr (υπόψη Ηλία Γκαρτζονίκα). Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2651087243 και 2651087142.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μέσω αποστολής διαφημιστικού υλικού, το οποίο θα πρέπει να είναι στη γερμανική γλώσσα για να είναι εύχρηστο (ή στην αγγλική αν δεν υπάρχει η δυνατότητα στη γερμανική) και σε καθορισμένες ποσότητες, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ίδιο τρόπο ώστε να το αποστείλουν στο Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (γραφείο 143) έως την Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 11 το πρωί.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur 
στο www.tournatur.comΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019

     
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το θέμα για το 2019 εστιάζεται
στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής γι’ αυτό το χρόνο, την Κίνα, και το θέμα μας καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.
Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, δημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Κατσίκη Ν. Αποστόλου,  Καλαρρυτινού, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπηρετώντας ως το 2012 ως Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με γνωστικά αντικείμενα Γεωγραφία, Διδακτική της Γεωγραφίας, Οικολογία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σχετικά με το περιβάλλον και την αναγνώριση, διατήρηση και  προστασία του. Στο άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα εστιάζει ειδικότερα στα Τζουμέρκα, που διαθέτουν αναμφισβήτητα ένα ανεκτίμητο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, αισθητικό κεφάλαιο: το φυσικό περιβάλλον και την παράδοση.

Περιβάλλον και ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Τζουμέρκων
Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Ήπειρος, δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί, ίσως, το πλέον ευνοημένο, από άποψη συνδυασμού περιβαλλοντικών δεδομένων, τμήμα του ελλαδικού χώρου. Από την πληθώρα των περιβαλλοντικών συστημάτων και εμφανίσεων της Ηπείρου, αναμφισβήτητα  εκείνο που δεσπόζει κυριολεκτικά και διαμορφώνει τη φυσιογνωμία της είναι η οροσειρά της Πίνδου. Η ευρύτερη μάλιστα περιοχή των Τζουμέρκων, στην οποία ανήκει γεωγραφικά το χωριό μας, οι Καλαρρύτες, ως συστατικό κομμάτι της Πίνδου, διαθέτει όλα τα ειδοποιά χαρακτηριστικά που κατατάσσουν την Πίνδο στα πλέον σημαντικά βουνά της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Τα γεωγραφικά όρια των Τζουμέρκων ορίζονται από τις κοιλάδες των αδελφών, κατά την αρχαιότητα, ποταμών Αράχθου, στα δυτικά και Αχελώου στα ανατολικά. Τα βόρεια όριά τους τοποθετούνται στις πηγές του Καλαρρύτικου ποταμού ενώ τα νότια συμπίπτουν με την αρχή των ορέων του Βάλτου.
Τα αποτελέσματα της έντονης γεωτεκτονικής δραστηριότητας, που για εκατομμύρια χρόνια επέδρασε στην περιοχή, καθώς και η επίδραση των κλιματικών παραγόντων, οδήγησαν σε μια μοναδική  ποικιλομορφία του αναγλύφου. Ανάμεσα από τις προεξέχουσες κορυφές  που διαδέχονται η μία την άλλη, παρεμβάλλονται οροπέδια και λιβάδια υποαλπικού χαρακτήρα. Τις ορθοπλαγιές και τις απαρχές του υδρογραφικού δικτύου ακολουθούν χαραδρώσεις και στενές κοιλάδες. Τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα οροπέδια της υποαλπικής ζώνης  κοσμούνται από λιμνούλες, κατάλοιπα της παγετώδους περιόδου.
Τα μορφολογικά και κλιματικά στοιχεία συνιστούν και τα αίτια της δημιουργίας ενός πλουσιότατου υδρογραφικού δικτύου. Τα Τζουμέρκα μπορούν να καυχώνται ότι αποτελούν τη γενέθλια γη δύο από τους σημαντικότερους ποταμούς της Δυτικής Ελλάδας, του Αράχθου και του Αχελώου.
Αντίστοιχη της γεωμορφολογίας, των κλιματικών και υδρογραφικών ιδαιτεροτήτων είναι και η ποικιλία των φυτικών διαπλάσεων. Στα χαμηλά σημεία της κοιλάδας του Αράχθου, απαντάται παραποτάμια βλάστηση αποτελούμενη από πλατάνια, ιτιές και λυγαριές. Κυρίαρχη τόσο στην κοιλάδα όσο και στις πλαγιές των παρακείμενων ορέων είναι η παρουσία της μακίας βλάστησης χαρακτηριστικής για το σύνολο του ηπειρωτικού χώρου. Το πουρνάρι επικρατεί συντριπτικά συνοδευόμενο από αριές, φυλίκια, κουμαριές και δάφνη. Πολλές φορές οι θάμνοι παραχωρούν τη θέση τους σε φυλλοβόλα δένδρα με επικρατούντα τα γένη του γάβρου, της όστριας, του φράξου, τα σφενδάμια και πολλά είδη βελανιδιάς.  
Υπάρχουν και περιοχές όπου η  μακία βλάστηση εναλλάσσεται με τη ζώνη των φυλλοβόλων δασών και τα ψυχρόβια κωνοφόρα. Τα τελευταία, με κύριο εκπρόσωπο την ελάτη, συνιστούν τον κυρίαρχο τύπο βλάστησης στα σχετικά μεγάλα υψόμετρα, από 1000 έως τα 1500 μ. Τα μικρά ή μεγαλύτερα οροπέδια μεγάλου υψομέτρου με τις ποώδεις κοινωνίες του τύπου των υποαλπικών λιβαδιών και των χαραδρώσεων, οι ποικιλόχρωμες εμφανίσεις των ενδημικών αγριολούλουδων συμπληρώνουν το σκηνικό προσδίδοντας, μέσω της βιοποικιλότητας, μοναδική ιδιαιτερότητα. Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων  έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 είδη φυτών.
Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι και η πανίδα της περιοχής. Στη χαράδρα του Αράχθου, των παραποτάμων του όπως και στα γύρω υψώματα εμφανίζονται αγριογούρουνα, αγριόγιδα, ενίοτε ζαρκάδια, λαγοί και αλεπούδες. Τα νερά του υδρογραφικού συστήματος του Αράχθου αποτελούν ενδιαίτημα για εκπροσώπους εννέα ειδών ψαριών με χαρακτηριστικό αντιπρόσωπο την πέστροφα. Η ορνιθοπανίδα είναι επίσης παρούσα. Στην κυρίως κοιλάδα αλλά και στις χαραδρώσεις συχνά εμφανίζονται τσοπανάκοι, πετρίτες, κιρκινέζια, σπανιότερα χρυσαετοί και όρνια. Στα υποαλπικά λιβάδια συναντώνται πέρδικες έως αργά το φθινόπωρο, μεμονωμένοι σπίνοι, τσαλαπετεινοί και στρουθιόμορφα είδη. Συνολικά εκτιμάται ότι η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί πάνω από 100 είδη πτηνών.
Το όλο περιβαλλοντικό σκηνικό της περιοχής συμπληρώνει η παρουσία ενός αριθμού σπηλαίων με κυριότερους εκπροσώπους αυτά των Πραμάντων (Ανεμότρυπα) και της Κηπίνας, όπου και η ομώνυμη μονή. Και τα δύο σπήλαια είναι διακοσμημένα με σταλακτιτικό-σταλαγμιτικό διάκοσμο, περιλαμβάνουν εντυπωσιακές σάλες (της Ανεμότρυπας) και υπόγειο υδρογραφικό δίκτυο, αποτελώντας κόσμημα και πόλο τουριστικής έλξης για την περιοχή.
Η περιγραφή της οριοθετημένης από τον Άραχθο και τον Αχελώο περιοχής θα ήταν ημιτελής εάν δεν συμπληρωνόταν με τα στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.  Στα Τζουμέρκα προβάλλουν, σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών, οι οικιστικοί πυρήνες, ως έκφραση της ανθρώπινης παρέμβασης στο συγκεκριμένο χώρο. Πρόκειται για τα συγκροτήματα που αποτελούν σήμερα τις κοινότητες και τους Δήμους της περιοχής Τζουμέρκων, γνωστών ως Τζουμερκοχώρια, με προεξάρχοντα τα βλαχοχώρια, φημισμένων για την αρχιτεκτονική τους, την ιδιαίτερη έκφραση και προσφορά στην ιστορία, την οικονομία, στις τέχνες, στην παράδοση και στον πολιτισμό.
Το σύνολο των δραστηριοτήτων των κατοίκων των Τζουμέρκων αποτελεί προϊόν τόσο των φυσικών παραγόντων, όσο και των γεωπολιτικών συνθηκών, αργότερα. Η κτηνοτροφία στήριξε και στηρίζει, την οικονομία και τη διαβίωση των κατοίκων των Τζουμέρκων για δεκαετίες και οδήγησε στην εμφάνιση-προαγωγή και άλλων οικονομικών κλάδων και λειτουργιών-επαγγελμάτων. Η οικοτεχνία-βιοτεχνία των μάλλινων υφασμάτων και η εμπορία τους οδήγησαν στην εμφάνιση της συντεχνίας των ραφτάδων. Το εμπόριο των υφασμάτων, ιδίως της κάπας, προκάλεσε την άνθιση της διασποράς, τη μετεξέλιξη των απλών μεταφορέων-μικροεμπόρων σε ιδιοκτήτες, βλαχικής ιδίως καταγωγής, εμπορικών οίκων στην αλλοδαπή.
Η οικονομική ευμάρεια εκφράστηκε σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς: στον οικιστικό, έτσι προέκυψαν τα αστικού χαρακτήρα οικοδομήματα αλλά και τα έργα κοινής ωφέλειας, τα γράμματα και οι τέχνες.  Απόρροια των παραπάνω  ευμενών συγκυριών αποτελεί η γένεση, θα λέγαμε, και εξέλιξη της τέχνης της ασημουργίας στους Καλαρρύτες και η εμφάνιση των κορυφαίων τεχνιτών του είδους Τζημούρη, Μπάφα,  Παπαγεωργίου κ.ά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά από τόσες γενιές οι περισσότεροι αργυροχρυσοχόοι των Ιωαννίνων αλλά και διάσημοι του εξωτερικού, έλκουν την καταγωγή τους από τους Καλαρρύτες. Στην οικονομική ανέλιξη οφείλεται, κατά ένα ποσοστό και η ανάδειξη ανθρώπων της επιστήμης και της πολιτικής.
Πέρα όμως από τους λίγους επώνυμους, τα Τζουμερκοχώρια οφείλουν την ακμή και την επιβίωσή τους  και στη ακάματη συμβολή του απλού κατοίκου της περιοχής, τα έργα και η σφραγίδα του οποίου, σε συλλογική έκφραση, έχουν αποτυπωθεί στο χώρο. Όλα αυτά εξηγούν για ποιους λόγους τα κατάλοιπα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος όπως τα γεφύρια, τα γκαλντερίμια, οι νερόμυλοι, τα μοναστήρια, τα χειροτεχνήματα του αργαλειού, τα ξυλόγλυπτα, συνιστούν πολύτιμα τεκμήρια για την ιστορική ανασύσταση του παρελθοντικού πολιτισμού της περιοχής και οφείλουμε να τα εκτιμούμε και να τα προστατεύουμε.
Αλλά τα Τζουμέρκα δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι τα κατάλοιπα του ακμαίου οικονομικού και πολιτισμικού παρελθόντος, δεν είναι το χθες, ως ανάμνηση, ιστορία και παράδοση. Είναι το σήμερα που εκφράζεται από το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, από τους λίγους, τελευταίους νομάδες που επιμένουν πεισματικά να ασκούν το κτηνοτροφικό επάγγελμα, είναι οι τεχνίτες και οι επαγγελματίες, οι απόμαχοι που παραμένουν φύλακες των πατρογονικών εστιών. Είναι οι απανταχού ξενιτεμένοι Τζουμερκιώτες, που η αγάπη για το γενέθλιο τόπο τους ωθεί να επιστρέφουν. Είναι οι πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι που καλλιεργούν την παράδοση, είναι τα ανταμώματα, οι κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Είναι όλα αυτά μαζί και κάτι περισσότερο η αγωνία και η προσμονή για το αύριο αυτού του τόπου.
Η γη των Τζουμέρκων διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως αυτό που αντιπροσωπεύεται από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι οραματίζονται τον τόπο τους να ανασυντάσσεται και να ευημερεί μέσα από την πρόοδο και την ανάπτυξη. Η παραδοχή των παραπάνω δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι  η  πρόκληση για την αντιμετώπιση του μέλλοντος επικεντρώνεται στην προσπάθεια εναρμόνισης των οικονομικών και κοινωνικών στόχων με την οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και το σεβασμό προς τα στοιχεία του παρελθόντος. Η ανάπτυξη ασφαλώς και θεωρείται αναγκαία αλλά με την προϋπόθεση ότι η επίτευξή της δεν συνεπάγεται ως αντίτιμο την αλόγιστη διαχείριση ή την  καταστροφή των περιβαλλοντικών και ιστορικών παραμέτρων.

Ευτυχώς πρόσφατα το κράτος αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία αλλά και την ιστορική προσφορά της ευρύτερης περιοχής προέβη στην ίδρυση ειδικού φορέα του «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων & Μετεώρων»,  μιας ενιαίας προστατευόμενης περιοχής με κύριο στόχο και άξονα την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού τοπίου και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στα πλαίσια της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και Φύσης.
Αλλά πέρα από όσα προγραμματίζει και υλοποιεί η Πολιτεία ας μην ξεχνάμε τις ατομικές ευθύνες που προκύπτουν από τη διαπίστωση ότι το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του τόπου μας αποτελεί κοινή κληρονομιά και περιουσία.
Ως αντίδωρο, λοιπόν, για όσα αυτός ο τόπος απλόχερα μας χάρισε, ας πράξουμε το καθήκον μας απέναντι στη γενέθλια γη, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του και ας αναλογισθούμε ότι η υλοποίηση όλων των παραπάνω στόχων αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τους προγόνους μας και  την πλουσιότερη, σε αξία, παρακαταθήκη στα παιδιά μας.

Απόστολος Ν. Κατσίκης
Ομ. Καθηγητής Γεωγραφίας-Περιβάλλοντος

Παν/μίου Ιωαννίνων


3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Περί εκλογών…
Ο Γιάννης Σεντελές επανεκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά Δήμαρχος στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, καθώς η παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» συγκέντρωσε ποσοστό 62,69% (3.601 ψήφοι) στον πρώτο γύρο των εκλογών της 26ης Μαιου 2019 και καταλαμβάνει 17 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
 Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η παράταξη «Αλλαγή για τα Τζουμέρκα» με επικεφαλής τον Δημήτρη Μήτση, που συγκέντρωσε 29,46% (1.692 ψήφοι) και καταλαμβάνει 8 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Βορείων Τζουμέρκων» με επικεφαλής τον Λεωνίδα Λεοντάρη με 7,85% (451 ψήφοι), που καταλαμβάνει δύο έδρες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Σε 35 επι συνόλου 35 Εκλ. Τμημάτων 
100,00% 
Tελικά αποτελέσματα.
Δημοτικές - Βορείων Τζουμέρκων - A' Γύρος
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
9.839


Ακυρα
162
(2,72%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
5.945
(60,42%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
39
(0,66%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
201
(3,38%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
3.894
(39,58%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
5.744
(96,62%) επί των ψηφισάντων
Αρχή φόρμας


1. 
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
3.601
62,69%

2. 
Αλλαγή για τα Τζουμέρκα ΜΗΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
1.692
29,46%

3. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
451
7,85%ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ
Δημοτικές - 0002 Καλαρρυτών Βορείων Τζουμέρκων - A' Γύρος
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
303


Ακυρα
2
(1,64%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
122
(40,26%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
0
(0,00%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
2
(1,64%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
181
(59,74%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
120
(98,36%) επί των ψηφισάντων
1. 
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
86
71,67%

2. 
Αλλαγή για τα Τζουμέρκα ΜΗΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
27
22,50%

3. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
7
5,83%


Δημοτικές - 0003 Καλαρρυτών Βορείων Τζουμέρκων - A' Γύρος
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
360


Ακυρα
3
(2,91%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
103
(28,61%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
0
(0,00%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
3
(2,91%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
257
(71,39%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
100
(97,09%) επί των ψηφισάντων
1. 
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
72
72,00%

2. 
Αλλαγή για τα Τζουμέρκα ΜΗΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
26
26,00%

3. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
2
2,00%

Δημοτικές - 0004 Καλαρρυτών Βορείων Τζουμέρκων - A' Γύρος
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
100


Ακυρα
0
(0,00%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
82
(82,00%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
0
(0,00%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
0
(0,00%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
18
(18,00%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
82
(100,00%) επί των ψηφισάντων1. 
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
62
75,61%

2. 
Αλλαγή για τα Τζουμέρκα ΜΗΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
18
21,95%

3. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
2
2,44%Νέος τοπικός πρόεδρος Καλαρρυτών

Ο συμπατριώτης μας Μπακαγιάννης Κων. Σωτήριος είναι ο νέος τοπικός Πρόεδρος Καλαρρυτών με 149 ψήφους, καθώς αναδείχθηκε πρώτος στην προτίμηση των Καλαρρυτινών έναντι των 2 άλλων συνυποψηφίων του, Αρλέτου Αλ. Κωνσταντίνου (99 ψήφοι) και Τσόκα Ηλ. Κωνσταντίνου (52 ψήφοι).
Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή θητεία στα νέα του καθήκοντα.
Ακολουθεί ευχαριστήριο μήνυμά του προς όλους τους Καλαρρυτινούς:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους γνωστούς και φίλους, συγχωριανούς και συντοπίτες για την υποστήριξή τους και την ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019.
Τα επίπεδα συμμετοχής στις εκλογές αυτές ήταν ιδιαίτερα υψηλά, παρά τις σχετικές δυσκολίες προσέγγισης του χωριού μας, είτε από την πλευρά της Θεσσαλίας, είτε των Ιωαννίνων.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου για τον πολιτισμένο προεκλογικό μας αγώνα.
Με το θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καλαρρυτών, θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών όλων.
Με ιδιαίτερη τιμή
Σωτήρης Μπακαγιάννης

Και στην Περιφέρεια Ηπείρου
Την ψήφο των συμπατριωτών της και όχι μόνο διεκδίκησε και  η Καλαρρυτινή ΓΚΟΓΚΑΚΗ Δημ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ στις Περιφερειακές εκλογές με το συνδυασμό «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» του Αλέξανδρου Καχριμάνη, νυν Περιφερειάρχη, στο πρόσωπο του οποίου ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους για τρίτη συνεχή φορά οι πολίτες της Ηπείρου, χαρίζοντάς του πανηγυρική επανεκλογή.
Η συμπατριώτισσά μας κατάφερε να συγκεντρώσει 2.861 ψήφους σ’ αυτόν τον πρώτο της εκλογικό αγώνα και παρά τη μη εκλογή της δεσμεύτηκε ότι θα πράξει το καλύτερο για τον τόπο της. Ακολουθεί το ευχαριστήριο μήνυμά της.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους Καλαρρυτινούς χωριανούς μου, στον καθέναν χωριστά και σε όλους μαζί που με τίμησαν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου στις Περιφερειακές Εκλογές της ΠΕ Ιωαννίνων, αλλά και σε όσους δεν μπόρεσαν να το κάνουν για τους δικούς τους λόγους! Πρωτίστως ευχαριστώ βαθύτατα την οικογένειά (σύζυγο και γονείς) που με στήριξε με κάθε τρόπο, τους αγαπημένους μου θείους μου και λοιπούς συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς μου που πίστεψαν σε μένα και μου προσέφεραν κάτι πολύτιμο  και αξιοσέβαστο: την ψήφο τους.
2861 ευχαριστώ, όσοι και οι ψήφοι που συγκέντρωσα στην εκλογική αναμέτρηση, δεν αρκούν για να εκφράσουν την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου και την συγκίνηση μου για αυτό το εξαιρετικό για μένα αποτέλεσμα γενικά και ειδικά στους Καλαρρύτες που συγκέντρωσα να την συντριπτική πλειοψηφία της σταυροφορίας,  δεδομένου της απειρίας μου στα πολιτικά δρώμενα και της μη στήριξης μου από πολιτικούς μηχανισμούς και "πελατειακές σχέσεις"! Όσο εξαιρετική και θριαμβευτική είναι και η νίκη της παράταξης της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» με επικεφαλής έναν άνθρωπο φαινόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον οποίον ευχαριστώ εγκάρδια για την τιμητική του πρόσκληση συμπόρευσης στον κοινό αγώνα για να πάμε την Ήπειρο ακόμη ψηλότερα! Θερμά συγχαρητήρια  στον Περιφερειάρχη μας, σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα καθώς και στους συνυποψήφιούς μου που εξελέγησαν και τους εύχομαι ολόψυχα καλή θητεία! Παρά τη μη εκλογή μου, θεωρώ ότι βγαίνω κερδισμένη μέσα από την όλη εκλογική διαδικασία,  μία πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία, κοπιώδης και ευχάριστη συνάμα, γιατί μου έδωσε ένα μάθημα ζωής,  και την ευκαιρία να παρουσιάσω τον εαυτό μου και το έργο μου στην τοπική κοινωνία, που ήταν και το μοναδικά μου εφόδια σε αυτόν τον αγώνα που δόθηκε με αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Έναν αγώνα που θα συνεχίσω να δίνω καθημερινά με το ίδιο πάθος και αγάπη μέσα από την επαγγελματική μου, κοινωνική και εθελοντική μου δράση για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου μας και πόσο μάλλον του αγαπημένου χωριού μου, Καλαρρύτες και γενικότερα για την βελτίωση της ζωής των συντοπιτών μας σε κάθε επίπεδο. Καμία μάχη δεν πάει χαμένη, γιατί απλά...
Ό,τι κάνουμε μόνο για τον εαυτό μας, πεθαίνει μαζί μας, ενώ ό,τι κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο παραμένει και είναι αθάνατο!!
Με απεριόριστη ευγνωμοσύνη και εκτίμηση σε όλους τους Καλαρρυτινούς και ειδικά σε όσους ταξίδεψαν αρκετά χιλιόμετρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα,
Η χωριανή σας,
Μαργαρίτα Δημητρίου ΓκογκάκηΑποτελέσματα Περιφερειακών εκλογών
Περιφερειακές - Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
170.915


Ακυρα
3.442
(3,39%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
101.589
(59,44%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
1.972
(1,94%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
5.414
(5,33%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
69.326
(40,56%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
96.175
(94,67%) επί των ψηφισάντων
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
1. 
ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
56.155
58,39%

2. 
ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΖΑΨΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
11.961
12,44%

3. 
ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
9.717
10,10%

4. 
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - Περήφανοι Ξανά! ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
8.701
9,05%

5. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
5.608
5,83%

6. 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
1.935
2,01%

7. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
1.104
1,15%

8. 
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
994
1,03%

Περιφερειακές - Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
79.368


Ακυρα
1.884
(3,87%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
48.711
(61,37%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
937
(1,92%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
2.821
(5,79%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
30.657
(38,63%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
45.890
(94,21%) επί των ψηφισάντων
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

1. 
ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
25.350
55,24%

2. 
ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΖΑΨΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
8.879
19,35%

3. 
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Περήφανοι Ξανά! ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
4.199
9,15%

4. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2.975
6,48%

5. 
ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2.208
4,81%

6. 
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
1.101
2,40%

7. 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
613
1,34%

8. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
565
1,23%

Περιφερειακές - Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
60.982


Ακυρα
1.029
(3,29%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
31.255
(51,25%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
586
(1,87%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
1.615
(5,17%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
29.727
(48,75%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
29.640
(94,83%) επί των ψηφισάντων
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

1. 
ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
17.807
60,08%

2. 
ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΖΑΨΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
4.084
13,78%

3. 
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Περήφανοι Ξανά! ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
3.952
13,33%

4. 
ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
1.443
4,87%

5. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
1.294
4,37%

6. 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
519
1,75%

7. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
282
0,95%

8. 
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
259
0,87%


Περιφερειακές - Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς
67.107


Ακυρα
1.421
(3,66%) επί των ψηφισάντων
Ψηφίσαντες Εκλογείς
38.870
(57,92%) επί των εγγεγραμμένων

Λευκά
831
(2,14%) επί των ψηφισάντων
Σύνολο Άκυρων-Λευκών
2.252
(5,79%) επί των ψηφισάντων

Αποχή
28.237
(42,08%) επί των εγγεγραμμένων
Έγκυρα
36.618
(94,21%) επί των ψηφισάντων
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

1. 
ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
19.650
53,66%

2. 
ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΖΑΨΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
5.990
16,36%

3. 
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Περήφανοι Ξανά! ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
3.511
9,59%

4. 
ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
3.088
8,43%

5. 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2.681
7,32%

6. 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
692
1,89%

7. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
566
1,55%

8. 
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
440
1,20%2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
Και ευτράπελα…
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος που βρέθηκε να εκτελεί τα καθήκοντά του στους Καλαρρύτες, μετά το πέρας της διαδικασίας καταμέτρησης ψήφων, σύνταξης πρακτικών  κτλ. βρέθηκε έκπληκτος έως και… απελπισμένος μπροστά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να κουβαλήσει τους ασήκωτους από το βάρος εκλογικούς σάκους στην πλάτη του από το ΚΕΠ έως τη θέση Γκόντρος, όπου  θα τα μεταφόρτωνε στο αυτοκίνητό του!!
Ευτυχώς, μπροστά στην απελπισία του βρέθηκε ο αγαπητός συμπατριώτης μας Κώστας Μπακαγιάννης (Κώτας στα βλάχικα) με τα μουλάρια του!! Ο τελευταίος αγωγιάτης-κερατζής των Καλαρρυτών και ολόκληρων των Τζουμέρκων, για άλλη μια φορά έφερε εις πέρας την…. αποστολή! Εν έτει 2019 κι όταν η υπόλοιπη Ευρώπη ψηφίζει ηλεκτρονικά εδώ και χρόνια, εμείς στην Ελλαδίτσα μας διπλώνουμε ψηφοδέλτια-σεντόνια, μετράμε έναν-έναν τους ψήφους και αναζητούμε μουλάρια να κουβαλήσουν το εκλογικό υλικό!! Η μόνη εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια η αυτοκόλλητη ταινία στον εκλογικό φάκελο!

Ενημερώνουμε τον αγαπητό Κώτα Μπακαγιάννη να παραμείνει σε ετοιμότητα και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές!!

Και κάτι από τα παλιά…
Προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πολλοί ήταν οι Καλαρρυτινοί που έφθασαν από Γιάννενα αλλά και από Θεσσαλία στο χωριό μας. Πριν ξαναπάρουν το δρόμο της επιστροφής ξέκλεψαν λίγο χρόνο για ένα καφέ ή τσίπουρο στα καφενεία. Έτσι και ο συμπατριώτης μας Παντελής Μπακαγιάννης, μεταξύ καφέ και τσίπουρου θυμήθηκε παλιότερες εποχές των Καλαρρυτών και μας έστειλε το ακόλουθο κείμενο με όλα τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 1975. 
Το δημοσιεύουμε όπως ακριβώς μας το έστειλε.


Πρωτομαγιά στο Μπάρο
Την 1η Μαϊου άνοιξε φέτος ο δρόμος Μπάρος-Θεσσαλία, όπως συμβαίνει συνήθως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Την ευκαιρία δεν άφησαν συμπατριώτες μας που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στα ψηλά, απαθανάτισαν τις εργασίες αποχιονισμού και μας έστειλαν τις όμορφες φωτογραφίες που ακολουθούν. Περιμένουμε, λοιπόν, και τους συμπατριώτες μας κτηνοτρόφους με τα κοπάδια τους αλλά και όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες των Καλαρρυτών! Κι αφού ο λαός μας λέει «από Απρίλη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα», δικαιολογούμαστε να ευχηθούμε Καλό Καλοκαίρι!!!Στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου


Παρουσία αρκετών συμπατριωτών μας (που παρέτειναν την διαμονή τους μετά τις γιορτές του Πάσχα στο χωριό μας) τελέστηκε η γιορτή του Μάη-Θανάση, όπως λένε οι Καλαρρυτινοί, στο όμορφο εκκλησάκι μέσα σε ένα τοπίο άκρως ανοιξιάτικο! Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, δεν έλειψε το χιόνι εκείνη τη μέρα από τις ψηλές κορυφές! Το ύψωμα επιμελήθηκαν οι συμπατριώτισσές μας Ζάγκλη Λαμπρινή και Φασούλα Ελένη. Και του χρόνου!

Η Ζωοδόχος Πηγή στην Κηπίνα Καλαρρυτών


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μοναστήρι της Κηπίνας, δίνοντας την ευκαιρία σε συμπατριώτες μας και φίλους να ανταμώσουν, να γιορτάσουν και να χορέψουν στο πανηγύρι που ακολούθησε . Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν άπαντες οι τοπικοί και μη υποψήφιοι των προσεχών εκλογών. 

Και στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου…


Η οικογένεια Βασιλείου Π. Ζέρβα επιμελήθηκε φέτος το ύψωμα της γιορτής του Αγίου Χριστοφόρου, παρουσία λίγων συμπατριωτών μας. Όπως γνωρίζουμε, εδώ και λίγο καιρό έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του ναού από την Εκκλησιαστική Επιτροπή. Ήδη το δάπεδο έχει ανακατασκευασθεί με πλακόστρωση και έπονται κι άλλες εργασίες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι συμπατριώτες μας από τη Θεσσαλία ανέλαβαν πρωτοβουλία οικονομικής ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας και τους συγχαίρουμε θερμά γι’ αυτό! Θεωρούμε ότι όλοι οι Καλαρρυτινοί ευχαρίστως θα έδιναν από το υστέρημά τους, όπως και πολλές άλλες φορές για να συντηρηθούν και διασωθούν τα εξωκκλήσια του χωριού μας.

           


Ο Σύλλογος μας θα πλαισιώσει χορευτικά την εκδήλωση με δύο τμήματα που θα χορέψουν χορούς Φλώρινας και Μακεδονίας


Η «καρδιά» του EUROPARC
στο Δήμο  Βορείων Τζουμέρκων

Περιγραφή: b_450_300_16777215_00_images_diafores_afisaeuroparc.jpg

Στην έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων θα χτυπά για τρεις ημέρες η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARC), καθώς τα Πράμαντα επιλέχθηκαν για να φιλοξενήσουν την 11η Συνάντηση Εργασίας του Δικτύου Ευρωπαϊκής Χάρτας με θέμα «Οι Κοινωνικές και Πολιτιστικές Επιπτώσεις του Τουρισμού: Αναζητώντας μια Βιώσιμη Απάντηση», που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων στις 9-11 Απριλίου.
Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων είναι η πρώτη ελληνική προστατευόμενη περιοχή, που πιστοποιήθηκε το 2016 ως βιώσιμος προορισμός από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Προστατευόμενων Περιοχών (Europarc). Η Ομοσπονδία Europarc, με έδρα το Ρένγκενσμπουργκ της Γερμανίας, είναι το δίκτυο για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και εργάζεται για τη βελτίωση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη. Έχει σήμερα πάνω από 380 μέλη σε 37 χώρες, πολλά από τα οποία αντιπροσωπεύουν χιλιάδες προστατευόμενες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα διοργανωθούν μία σειρά παράλληλων συνεδριών από εξειδικευμένους ομιλητές και θα υλοποιηθεί πλήρες πρόγραμμα δυναμικών εργαστηρίων και εκδρομών, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε συναφή θέματα και να ανταλλάξουν εμπειρίες. 
Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα συνάντηση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Προστατευόμενων Περιοχών – Europarc. Ο Φορέας Διαχείρισης ευελπιστεί στην άρτια διοργάνωση αυτής της συνάντησης, η οποία αναμένεται να προσελκύσει άνω των 100 αλλοδαπών συνέδρων, οι οποίοι θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο και το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
Οι κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του τουρισμού:
Αναζητώντας μία βιώσιμη απάντηση


Τοποθεσία: Πράμαντα, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Περιφέρεια Ηπείρου
    Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων

Ατζέντα
Ημέρα 0 Δευτέρα 8η Απριλίου Ημέρα Ταξιδιού για όλους
Μεταφορά των Διεθνών Συμμετεχόντων στα Πράμαντα.
18:00-20:00 Πρώτη εγγραφή στο Κέντρο Πληροφόρησης παράλληλα με τις αναχωρήσεις στα ξενοδοχεία
20:00 Καλωσόρισμα στο Πάρκο μας, με μια πρόποση με Τσίπουρο και ανεπίσημο άνοιγμα, ακολουθούμενο από ελαφρύ δείπνο.

Ημέρα 1η Τρίτη 9η Απριλίου Θέτοντας τις Βάσεις: Οι επιπτώσεις του τουρισμού στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς μας πόρους. Πως πρέπει να ανταποκριθεί ο βιώσιμος τουρισμός;
9:00 Εγγραφή τελευταίας στιγμής
9:30 Επίσημη έναρξη συνεδρίασης
9:30 Χαιρετισμός από τον κ. Σεραφείμ Φελέκη,  Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων
9:45 Χαιρετισμός από τον κ. Ιωάννη Σεντελέ, Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων
10:00 Χαιρετισμός από την κα. Χριστίνα Μπαριτάκη, Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  
10:15 Παρουσιάζοντας το θέμα της Συνάντησης και τι νέο υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο του Δικτύου
Carol Ritchie, Εκτελεστική Διευθύντρια του Europarc
10:30 NATURA 2000: ευκαιρίες για τον αειφόρο τουρισμό να αγκαλιάσει τη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά στις προστατευόμενες περιοχές
από τη Sofia Pachini, Policy Officer /Υπεύθυνη Πολιτικής, Μονάδα Προστασίας της Φύσης, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Επιτροπής
10.:55 Πολιτισμική διαχείριση και οι κοινωνικές επιπτώσεις: το παράδειγμα των πέντε χωριών/Cinque Terre
από τον Emanuele Raso, Δήμος Monterosso , 5 Terre National Park/ Εθνικό Πάρκο 5 Χωριά, Ιταλία
11:20 Διάλειμμα για καφέ
11:50 Καθηγητής κ. Δημήτρης Γούσιος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου
12:20 Ο οικοτουρισμός ως κινητήρια δύναμη για τις αγροτικές περιοχές: Εμπειρίες ενός νεαρού επιχειρηματία
από τον Victor Garsia, Casa de Ecoturism Quei Victorino/Το Σπίτι του Οικοτουρισμού των Νικητών
12.45 Διάλογος για τον Αειφόρο Τουρισμό, σχόλια, ερωτήσεις και συνομιλίες με τους ομιλητές και το κοινό
13:00 Παρουσίαση Workshops/Εργαστηρίων από τον Paulo Castro, Σύμβουλο του EUROPARC και τους αρχηγούς των εργαστηρίων, εισάγοντας τα θέματα, τους στόχους και τη μεθοδολογία της εργασίας
13:15 Μεσημεριανό Γεύμα – Μπουφές
14:30 Αναχώρηση για εργαστήρια
15:00 Συνεδρίες Εργαστηρίων/Workshops* Μια ευκαιρία να ακούσετε παραδείγματα από όλο το Δίκτυο του Βιώσιμου Τουρισμού, να αποκομίσετε νέες ιδέες, να συνεισφέρετε, να μάθετε.
18:00 Τέλος των συνεδριάσεων των Workshops
20:00 Δείπνο


Ημέρα 2η Τετάρτη 10η  Απριλίου
Δουλεύοντας μαζί
9:00 Συνέχεια Εργαστηριακών Συνεδριών
11:00 Διάλειμμα για καφέ
11:30 Συνεδριάσεις σεμιναρίων, κατάληξη σε συμπεράσματα.
12:30 Γεύμα μπουφέ
14:00 Δείξε και Πες. Συνεδρία με ανοικτό μικρόφωνο. Το βήμα είναι δικό σας.
16.00 Προετοιμασία Αγοράς/Marketplace
16:00 Διάλειμμα για καφέ
16:30 Σύνοδος Ολομέλειας: Οι συζητήσεις, οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες από τα εργαστήρια.
Οι κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του Τουρισμού. Μια βιώσιμη απάντηση: Συνομιλία, συζήτηση και συμπεράσματα
17:00 Έκθεση του Δικτύου της Χάρτας
Δικό σου + δικό μου = το φαγητό μας, απολαύστε και μοιραστείτε εμπειρίες
20:00 Δείπνο


Ημέρα 3η Πέμπτη 11η  Απριλίου Βλέποντας το τοπίο. Βιώσιμος Τουρισμός σε Δράση.
08:30 Εκδρομές πλήρους ημέρας
A1: Μετάβαση με λεωφορείο και ξενάγηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θ.Παπαγιάννης και μετά στην πόλη του Μετσόβου
A2: Μετάβαση με λεωφορείο και περιήγηση στη Γέφυρα Πλάκας, στην Κόκκινη Εκκλησία και στη Μονή Αγίου Γεωργίου
Β1: Πεζοπορική διαδρομή από τους Καλαρρύτες προς το χωριό Συρράκο (εύκολη) με στάση στην Ιερά Μονή Κηπίνας
B2: Πεζοπορικό μονοπάτι από το χωριό Άγναντα, μέσα από το δάσος στους καταρράκτες του χωριού Καταρράκτης
C1: Rafting στον ποταμό Άραχθο
C2: Ορεινή πεζοπορία
18:00 Επιστροφή στα ξενοδοχεία
19:00 Επίσημο κλείσιμο της 11ης Συνάντησης του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Χάρτας:
κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
κ. Άγγελος Ζώνιος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Τζουμέρκα
κ. Σωκράτης Φάμελος, Μέλος της Κυβέρνησης Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
κα Carol Ritchie Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ομοσπονδίας EUROPARC,


20:00 Επίσημο δείπνο κλεισίματος, πάρτι με Τσίπουρο και τοπική διασκέδαση
Με επιτυχία η 19η Πανηπειρωτική Έκθεση

Περιγραφή: https://www.epiruspost.gr/images/stories/oikonomia/panipeirotiki2015.jpg

Με ελπίδα και αισιοδοξία πραγματοποιήθηκε και φέτος από τις 3 έως τις 7  Απριλίου 2019 στο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ  στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού,  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του  ΕΟΤ, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Δωδώνης , του Δήμου Ζίτσας και  του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου η άκρως ανανεωμένη «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2019» για 19η χρονιά.  Θέμα της φετινής διοργάνωσης : «Τουριστικό Πανόραμα και 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας»
Στοχεύοντας την τόνωση της αγοράς, την σύναψη νέων εμπορικών συνεργασιών και συμφωνιών,
στην ανάδειξη νέων τεχνολογιών και σύγχρονων εφαρμογών την προώθηση νέων ιδεών και προϊόντων, με αντοχή στον χρόνο η «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ », αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελλάδας και  τη μοναδική εκθεσιακή  δραστηριότητα  της Ηπείρου,  συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής και αντιστέκεται σθεναρά  στην κρίση. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες, η δε φετινή διοργάνωση ξεπέρασε σε επισκεψιμότητα και επιτυχία κάθε προηγούμενη, καθώς  οι διοργανωτές (εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ) φέτος επικεντρώθηκαν στην στοχευόμενη  διαφημιστική προβολή όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά Πανελλαδικά καθώς και στα Βαλκάνια.
Και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ήταν εκεί
Δυναμικό παρόν στην ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2019 έδωσε και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων……..                                                                                                                          "Το παράπονο του τσοπάνου"
μια επιστολή "κραυγή απόγνωσης" για την κτηνοτροφία των ορεινών περιοχών και της προστατευόμενης ράτσας "Καλαρρύτικο πρόβατο"
του συμπατριώτη μας αυθεντικού-παραδοσιακού κτηνοτρόφου
Πέτρου Γ. Μόκα


“ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΟΥ”

Ο ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΜΟΚΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ Η ΑΡΜΟΔΙΟ…

«Το παράπονο του τσοπάνου είναι τίτλος ποιμενικού σκοπού, που τον κελάηδησε ανεπανάληπτα με το κλαρίνο του ο αείμνηστος Τάσος Χαλκιάς. Προφανώς αναφέρεται στο παράπονο του τσοπανόπουλου που βλέπει τα μάτια της αγαπητικιάς του στραμμένα στην πόλη και την εύκολη ζωή, και προσπαθεί να το ξεπεράσει λαλώντας γλυκά τη φλογέρα του.
Εμένα, όμως, το παράπονό μου είναι άλλο: αυτό της αξιοπρέπειας, της ευσυνειδησίας και της αναγνώρισης από την κοινωνία, που, δυστυχώς, έχουν πάρει το κατήφορο, χάριν του άμεσου κέρδους και του υλισμού, δηλαδή αυτό που έλεγε ο αγράμματος πατέρας μου, Γιωργούλας Μόκας, κουνώντας λυπημένα το κεφάλι του, πως η κοινωνία κατάντησε «το τι φάγωμεν, το τι πιώμεν, διότι αύριο αποθνήσκομεν».
Πολλές φορές μου θύμιζε πως ο άνθρωπος «ου βρώσην και πώσην εστί, αλλά πνεύμα και ζωή».
Αφορμή να γράψω για το παράπονό μου είναι ένα βιβλίο του Υπουργείου Παιδείας, που διδάσκονται οι μαθητές της Β’ ΕΠΑΛ, και η θεματολογία του αναφέρεται στην ζωική παραγωγή. Στο κεφάλαιο ‘ελληνικές φυλές προβάτων’ μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η φυλή με την οποία μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μου, και την οποία συνεχίζω ακόμη κι εγώ σήμερα, δεν αναφέρεται πουθενά!
Γνωρίζουν οι κύριοι καθηγητάδες που συνέγραψαν το βιβλίο πως εδώ στους Καλαρρύτες και το Συρράκο Ιωαννίνων, τα δύο ιστορικά κεφαλοχώρια, κατά τον 18ο και 19ο αιώνα άκμαζε η κτηνοτροφία, αριθμώντας 100.000 πρόβατα, όλα καλαρρύτικης φυλής (μπούτσικα);
Ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα τους (τυροκομικά, υφαντά, δέρματα) κατέκλυζαν τις αγορές της Βαλκανικής και της Μεσογείου; Ο Μέγας Ναπολέων γνώριζε από που προέρχονταν οι κάπες που αγόραζε για τον στρατό του, οι ίδιοι γνωρίζουν τίποτα για τα περασμένα μεγαλεία των τσελιγκάτων; Πού είναι, λοιπόν, το πνεύμα; Γι’ αυτό, λαοί που ξεχνούν την ιστορία και την παράδοσή τους, δεν έχουν μέλλον.
Πού είναι η αναφορά τους στην υγιή μορφή κτηνοτροφίας και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων για τη διασφάλιση της καλής υγιεινής στους ανθρώπους; Το γνωρίζουν ότι το γάλα από τα καλαρρύτικα πρόβατα είναι το καλύτερο της αγοράς και το κρέας τους, πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση σε διαγωνισμό που διεξήχθη στις Βρυξέλλες πριν μερικά χρόνια; Πού είναι, λοιπόν, η προώθηση της εκτατικής κτηνοτροφίας και η βελτίωση των βοσκοτόπων, ώστε να παραχθούν καθαρά προϊόντα; Για ποιότητα ουδέν σχόλιον.
Θα σας αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία». Ωστόσο, εκεί στην μικρή Αβάνα, παρά το γενικά κατηγορηματικό κλίμα για το κάπνισμα και υπό το άγριο βλέμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφεραν να κάνουν γνωστά τα πούρα τους σε όλο τον κόσμο! Κι εμείς ντρεπόμαστε να παρουσιάσουμε το καλό ελληνικό γάλα, αυτό το αγαθό του Θεού που δίδεται στους αρρώστους ως βάλσαμο, για να γιάνουν.
Γιατί; Λόγω μικρής ποσότητας; Καμία μέριμνα.
Αντιθέτως, οι συγγραφείς του βιβλίου προτείνουν –άκουσον – άκουσον- να ταΐσουμε τα ζώα μας με τα κρεατάλευρα, τα πτεράλευρα και τα αιματάλευρα, δηλαδή αυτή την χολέρα που πετάνε στα σφαγεία!
Έλεος πια, σκυλιά εκτρέφουμε; Βέβαια, δεν θα τους βάλω όλους σε ένα τσουβάλι. Υπάρχουν και άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, όπως οι κ. Μπιζέλης, Σκούφος και Αρσένος, αλλά…φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Την ίδια ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί μας, από τον μικρότερο ως το μεγαλύτερο. Αλλά αυτοί έχουν σημαντικότερη δουλειά να κάνουν, το ποιος θα κρατήσει περισσότερο καιρό την καρέκλα. Κι όσο για τους τσοπάνηδες, αφήστε τους να φωνάζουν. Ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να κατέβουν σε διαδηλώσεις, διότι, αν αφήσουν τα πρόβατα, ως γνωστόν, τα τρώει ο λύκος, ο οποίος, μάλιστα, θεωρείται σημαντικότερος, γι’ αυτό και προστατεύεται. Εδώ που τα λέμε, δεν τους κοστίζει και τίποτα, αφού άλλοι τον ταΐζουν!
Κι όλα αυτά όχι γιατί σας εκλιπαρώ να με βοηθήσετε. Έχω μάθει να στηρίζομαι στα πόδια μου και να επιβιώνω. Αλλά κρούω τον κώδωνα της αφύπνισης. Με παρέα τον σταυραετό του Κώστα Κρυστάλλη σας κοιτάζω αφ’ υψηλού, απ’ της Πίνδου τις κορφές, κι αν θέλετε μαθήματα ευσυνειδησίας, σας περιμένω στο καραούλι!»


Πέτρος Γ. ΜόκαςΔωρεάν ιατρικές εξετάσεις
με το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone

Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων λειτουργεί το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στον τόπο μας. Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την κατάσταση της υγείας τους.
Οι εξετάσεις, που πραγματοποιεί δωρεάν ο Γενικός Ιατρός Μιχάλης Τσοβίλης στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος, μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης, μέτρηση πίεσης, μέτρηση του κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο, μέτρησης ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων καθώς και υπηρεσίες πρόληψης για την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση.
Οι εξετάσεις αυτές, εφόσον ο Γενικός Ιατρός το κρίνει απαραίτητο, μεταφέρονται αυτόματα στους καρδιολόγους/πνευμονολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι αποστέλλουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση με τον ίδιο αυτόματο τρόπο.
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμμετέχουν επιπλέον σε αυτό το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η εταιρεία Vidavo, ενώ έχει και την υποστήριξη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2659360100 και 2659061206 στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων.


Ιδρύεται Πυροσβεστικό Κλιμάκιο
στον Δήμο Β. Τζουμέρκων


Στη διαδικασία έκδοσης βρίσκεται το ΦΕΚ για την ίδρυση και λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, γεγονός που χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα για τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Την ενημέρωση έκανε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, καθώς είναι ένας από τους πιο δύσβατους και απομακρυσμένους δήμους, με την εμπειρία να δείχνει ότι απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, προκειμένου να μεταβούν οι Πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αλλά και με την φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Σεντελές επαναβεβαίωσε την πρόθεση του Δήμου να σταθεί αρωγός σε ό,τι αφορά στις αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία του Κλιμακίου, το οποίο θα εγκατασταθεί σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος.
Πέρα από τη θετική αυτή εξέλιξη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που είχε ως στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, αναπτύχθηκαν θέματα προληπτικών ενεργειών και σχεδιασμού κατασταλτικών επεμβάσεων, σε μια ανοιχτή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της ΔΕΔΔΗΕ, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Γέροντα, Αντιδημάρχων, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας.


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡΟΜΑΗ-ΘΑΝΑΣΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις